Ponylessen

Kennen jullie onze pony's al? Neen?
Hoog tijd dus om eens te komen kennismaken met Ona, Ida, Stella,…. Ze staan ​​te hinniken van ongeduld om jou in het zadel te hebben.

Onze ponylessen worden per reeks van 10 tot 15 lessen gegeven. De lesgevers zijn steeds ervaren ruiters met een pedagogisch diploma. We werken met kleine groepjes.

Valhelm en beschermend lichaamsharnas worden door ons voorzien. Indien je dit hebt mag je dit meebrengen.

Ons aanbod

Op onze ponypiste in het provinciaal domein te Kessel-Lo zijn kinderen vanaf 8 jaar welkom.
Hier wordt gewerkt in groepjes van 5 tot 8 ruiters, afhankelijk volgens niveau.
Sinds kort organiseren we ook ponygewenning voor kinderen vanaf 6 jaar, in groepjes van 10 deelnemers.

We zijn ook welkom in manege Wimpelhof in Veltem-Beisem. Hier kunnen kinderen deelnemen vanaf 6 jaar. Voor deze lessen werken we met groepen van 8 tot 10 ruiters, afhankelijk volgens niveau.

 

De ruiters worden ingedeeld in 6 niveaugroepen

1. Ponygewenning

De groep ponygewenning raden we aan voor je naar de groep absolute beginners ponylessen gaat. In Herent hebben wij geen groep ponygewenning daar starten we direct met de groep absolute beginners. De eerste stap voor je begint te rijden is leren hoe je met een pony omgaat en wat je allemaal moet kunnen voor je begint met rijden. Deze ruiters hebben nog nooit op een pony gezeten of zijn nog niet met pony's omgegaan. De bedoeling is om de kinderen op een rustige en dwangvrije manier kennis te laten maken met pony's. De nadruk ligt hier vooral bij het verzorgen en omgaan met pony's.

2. Absolute beginners

Deze ruiters hebben geen tot weinig ervaring met paardrijden. Ze herhalen de eerste les hoe ze moeten opzadelen, vervolgens leren ze in figuren rijden in stap en maken kennis met de verschillende hoefslagfiguren. Na deze lessenreeks heeft een volte, gebroken lijn en van hand veranderen in stap geen geheimen meer voor de ruiters.

3. Beginners

Deze ruiters hebben al een eerste kennismaking met paardrijden achter de rug. Ze kunnen correct een overgang naar draf maken en lichtrijden. Ze maken in groep verschillende hoefslagfiguren in stap en in draf. Ze leren galopperen.

4. Aspiranten

De ruiters leren om individueel hoefslagfiguren te rijden in stap en in draf met een correcte houding. Ze leren tempoverschillen rijden in draf en kunnen galopperen met een stabiele, stevige en gecontroleerde houding. 

5. Half-gevorderden

De ruiters galopperen individueel aan. Ze rijden grote voltes in galop en maken tempoverschillen/overgangen zowel in draf als in galop. De ruiters leren om op een veilige manier sprongen te nemen uit galop. 

6. Gevorderden

De ruiters rijden individuele hoefslagfiguren in alle gangwijzes. Ze maken in elke gangwijze gecontroleerde tempoverschillen. Ze leren hun pony’s in de hand te stellen en springen foutloos een parcours.

Kalender

VANAF 6 JAAR

Herent

Vanaf 8 Jaar

Kessel-Lo

Kalender ponylessen Herent

Kalender ponylessen Kessel-Lo

KOSTPRIJS

Ponylessen Kessel-Lo: 180 Euro (12 lessen)

Ponylessen Herent: 190 Euro (10 lessen)

Wie nog geen lid is, wordt automatisch lid bij z'n eerste inschrijving. De bijdrage hiervoor bedraagt 12 Euro voor het eerste kind van een gezin en 8 Euro voor de volgende kinderen. De bijdrage voor volwassenen bedraagt 12 Euro. Lees er hier alles over. 

Voor deelname aan de ponylessen dient er éénmalig (per schooljaar) een extra verzekering van 8 Euro betaald te worden.

Locaties

Provinciaal domein Kessel-Lo

Ingang Parking Eénmeilaan
3010 Kessel-Lo

Manege Wimpelhof

Toverbergstraat 8 (via Bertemsebaan)
3020 Veltem-Beisem

Hoe & wanneer inschrijven

Maak een keuze uit de verschillende inschrijvingsmogelijkheden.
Heb je vragen of hulp nodig? Mail of bel ons op 016 25 72 09.
We helpen je graag verder!

Praktische info & veelgestelde vragen

Praktische info

 • Annulatie of ziekte

  MET medisch attest:

  Niet aanwezige dagen (minimaal 3 dagen afwezig zijn) worden terugbetaald min 25% administratiekosten.

  ZONDER medisch attest:

  • Tot 3 weken voor het kamp; volledige terugbetaling min 25% administratiekosten
  • Minder dan 3 weken voor het kamp: geen terugbetaling mogelijk

   

 • Verzekering

  In de toetreding tot Sporty Creactief vzw zit automatisch een verzekering lichamelijke ongevallen en bugerlijke aansprakelijkheid vervat. Deze verzekering geldt voor al onze activiteiten. Voor de ponykampen geldt een extra verplichte verzekering van €8 per schooljaar.

  Meer info kan je HIER terugvinden.

 • Wat heeft mijn kind nodig als hij/zij komt paardrijden?

  Een lange broek (bij voorkeur een joggingbroek of legging, geen jeansbroek), laarzen met een hak (regenlaarzen zijn ook toegelaten). Een tok en veiligheidsvestje kan ter plaatse geleend worden.

   

 • Wanneer moet ik aanwezig zijn voor de ponyles?

  We verwachten dat de kinderen minstens 20 min. voor aanvang van de les aanwezig zijn. Dit zodat we tijdig de pony's kunnen klaarmaken voor de les.

 • Op welk niveau schrijf ik mijn kind best in?

  Wij maken 5 verdelingen op basis van het niveau. Deze niveaus vindt u terug op de site. Wanneer u toch twijfelt aan het niveau kan u altijd met ons contact opnemen.

 • Medische fiche

  Gelieve onderstaande fiche in te vullen en mee te geven met je kind bij deelname aan een intern kamp.
  Medische fiche

Veelgestelde vragen

 • Wanneer gaat mijn kind een niveau stijgen?

  Het stijgen van niveau wordt altijd besproken met de betrokken lesgever. Hier kijken we of het haalbaar is voor alle partijen dat het kind een groep stijgt.

 • Hoelang rijdt mijn kind in 1 niveau?

  De tijd dat een kind in een niveau rijdt is afhankelijk van veel factoren (hoe snel leert het kind, hoe vaak rijdt het kind,...). Wij evalueren elke week alle kinderen en spreken de ouders aan als we zien dat een kind klaar is om te stijgen van niveau.

 • Als mijn kind een ponykamp wilt volgen, in welk niveau schrijf ik mijn kind dan best in?

  U schrijft het kind in in het niveau waar het kind zijn/haar wekelijkse lessen volgt. Bent u niet helemaal zeker kan u de lesgever even aanspreken, zij kunnen dit perfect inschatten.

 • Ik heb een deelname attest nodig voor mijn werkgever/mutualiteit, waar kan ik dit krijgen?

  Attest van een kamp? Op elke kamplocatie ligt een lijst waar je je kind kan inschrijven voor een deelname attest. Na de vakantie komen al deze lijsten op ons secretariaat terecht en worden de attesten via mail verstuurd. Je mag ook altijd een mail sturen naar het secretariaat (secretariaat@sportyvzw.be) om zo’n attest aan te vragen. We mogen dit uiteraard pas aanmaken NA deelname.

  Ook voor de zwemschool, ponylessen en wekelijkse sportactiviteiten kunnen we je een deelname attest bezorgen via mail. Stuur hiervoor een mailtje. We mogen dit uiteraard pas aanmaken NA start van de activiteiten.

 • Hoe kan ik inschrijven voor een wekelijkse sportactiviteit?

   Online inschrijven
  • Stuur een mail naar: info@sportyvzw.be
  • Bel naar ons secretariaat: 016/25 72 09 (woe 13u-17u | do 13u-17u | vrij 13u–16u)

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en kom als eerste te weten welke knotsgekke activiteiten en onvergetelijke kampen er op het programma staan!

We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten. Tot snel!